VOORGESCHIEDENIS

Rond het jaar 1920 werden de eerste Paardenkoersen te Outrijve georganiseerd. Daarover is maar weinig bekend omdat bij de bombardementen in 1940 alle documenten en archieven werden vernietigd.

Uit de overlevering weten we dat de koersen toen werden geleid door Het Verbond der Beide Vlaanderen uit Gent en dat die plaats hadden op een weide achter de Kasteelhoeve.  Er werden 6 koersen gelopen.

Het materiaal werd opgeborgen in Het Gemeentehuis in de Kerkstraat (nu Sint-Pietersstraat) bij de gezusters Decraene. Alles draaide rond Dolfie (Decraene) de Champetter die met enkele vrienden het plein in gereedheid bracht.

Hector Lamon en Achiel Desrumaux – de vader van Jozef Desrumaux – waren ook van de partij.

Jozef  Desrumaux zorgde met paard en kar voor het vervoer.

De koersen hadden plaats op dinsdagnamiddag van de kermis. Op het plein verkocht Flore Balcaen noten, en in de Doorniksesteenweg, ter hoogte van Alta Ripa stonden enkele kermiskramen. Café Moyart draaide op volle toeren.

Het kermisgebeuren was in die tijd veel meer dan alleen maar de paardenkoersen. Een KERMIS-affiche uit 1923 vertelt ons over de omvang en de duur van de feestelijkheden. 

Na de oorlog,  in 1945 werden de koersen weer opgestart, maar nu onder het beheer van een nieuwe maatschappij, Het Gents Verbond onder leiding van C.Rombout. 

Wegens het slechte weer moesten de organisatoren tevreden zijn met een opkomst van 50 toeschouwers.

In 1946 was er geen koers.